Overslaan en naar de inhoud gaan

Medewerkers in de zorg botsen dikwijls op ethische thema's. Ze krijgen de kans daarover na te denken en zich te laten inspireren. Dat kan onder meer op een medisch-ethisch colloquium dat de commissie ethiek organiseert.

 

Is dit nu goede zorg?

Medisch-ethisch colloquium 9.12.2021

Hoe geef ik op een verantwoorde manier kansen aan kwetsbare zorgvragers? Hoe verhouden veiligheid, levenskwaliteit en autonomie zich in onze zorg? In dit  online colloquium ging prof. Yvonne Denier dieper in op de ethische en filosofische aspecten van deze vragen . Zij is stafmedewerker ethiek Zorgnet-Icuro, geassocieerd professor aan het Centrum voor Biomedische Ethiek en Recht, KU Leuven). We luisterden ook naar de ervaringen en inzichten van Bart Reynders (psycholoog Bethanië GGZ, vzw Emmaüs) en Johan Boxstaens (PhD, senior onderzoeker, vzw Emmaüs) over hoe een dergelijk kwaliteitsbeleid concreet vorm kan krijgen.

Morele stress

medisch ethisch colloquium 21 mei 2019

Morele stress… Dat vreselijke gevoel wanneer je de goede zorg die je wil geven, niet kan geven. De realiteit botst met je waarden en visies. Morele stress leeft binnen de zorg. Professor Ignaas Devisch reflecteerde op het medisch ethisch colloquium en ging in gesprek met de deelnemers.

Macht en onmacht

Medisch-ethisch colloquium 6 december 2017

Zorgverleners botsen allemaal op de grenzen van macht en onmacht. Ignaas Devisch en Dirk De Wachter reflecteerden over het thema op het Medisch-ethisch colloquium van Emmaüs op woensdag 6 december 2017 in Duffel.