Overslaan en naar de inhoud gaan

Roots Emmaüs

ontstaan uit fusie

De algemene ziekenhuizen Sint-Jozef in Mechelen en Sint-Norbertus in Duffel bespreken in de lente van 1997 een fusie. Dat is de directe aanleiding voor de oprichting van de vzw Emmaüs. Dan blijkt immers dat de initiatiefnemers van beide ziekenhuizen een gelijklopende visie hebben op zorgverlening. Bovendien was hun concept voor gezondheids- en welzijnsorganisaties erg gelijkaardig.

De initiatiefnemers zijn de vzw Gezondheidszorg Covabe en de Christelijke Mutualiteiten Mechelen (vzw Muto, vandaag vzw Sociaal Ondernemen en Sociale Beweging CM regio Antwerpen). Alle voorzieningen van deze initiatiefnemers komen in de nieuwe vzw Emmaüs.  De zusters van het Convent van Betlehem willen dat hun levenswerk wordt voortgezet en brengen daarom hun voorzieningen via vzw Covabe en het bijhorend patrimonium in de nieuwe vzw Emmaüs in. 

 Start in 1998

De bekendmaking van de fusie van de twee ziekenhuizen tot het az Sint-Maarten en de samensmelting van de drie vzw’s in de vzw Emmaüs vindt plaats op 12 januari 1998. Met de algemene vergadering van 28 april 1998 gaat de vzw Emmaüs officieel van start.