Overslaan en naar de inhoud gaan
geestelijke gezondheidszorg
– Jasper Delanoy

Een kangoeroe in een psychiatrisch ziekenhuis, allesbehalve wat je verwacht. En dat vat het project ‘Duffeltje, het Knuffeltje’ mooi samen. Een opname in een psychiatrisch ziekenhuis is niet enkel een ingrijpende gebeurtenis in het leven van patiënten, maar ook voor hun familie en omgeving. Kinderen voelen zich in die kwetsbare periode vaak erg eenzaam en hebben bijzondere zorg nodig. We zetten daarom in op een kindvriendelijk psychiatrisch ziekenhuis. Kangoeroe-knuffel Duffeltje en het prentenboek helpen ons hierbij en vormen de rode draad doorheen het project. Ze stellen kinderen gerust en bieden troost en verbinding. Het project won recent een aanmoedigingsprijs van de Koning Boudewijnstichting. Deze namiddag werd het officieel bekend gemaakt tijdens een feestelijke happening op de campus van het Universitair Psychiatrisch Centrum Duffel.

Duffeltje, het Knuffeltje is een totaalproject met meerdere lagen. Het prentenboek vormt de rode draad. In het verhaal gaat Duffeltje de kangoeroe op avontuur en maakt heel wat mee, waardoor kinderen beter begrijpen wat een psychiatrisch ziekenhuis is en waarom hun mama, papa, of ander familielid er een tijd moet verblijven. Het stelt kinderen gerust en helpt hen. De bijhorende grote kangoeroeknuffel Duffeltje gaat mee met de kinderen naar huis en de kleine kangoeroe Joey blijft bij de ouder in het ziekenhuis. Zo bieden ze troost en verbinding.

“Het is de bedoeling dat kinderen kunnen kennis maken met de afdeling, met iemand van het team, en met de kangoeroeknuffel. We willen een kindvriendelijk psychiatrisch ziekenhuis zijn. We zien dat hulpverleners in de volwassenenzorg zich vaak nog ongemakkelijk voelen in het omgaan met kinderen. Daarom is het belangrijk dat een zorgverlener de knuffel zelf aan het kind kan geven. Het is geruststellend voor kinderen als ze op een prettige manier kennis kunnen maken met iemand die nu mee zorgt voor mama of papa”, zegt Annie Nuyts, bezielster van het familiebeleid en familieondersteuning bij UPC Duffel en van het project Duffeltje, het Knuffeltje.

Dokter An is een praatdokter. Zij helpt mensen die veel kop-zorgen hebben. Omdat mama het moeilijk heeft, verblijft ze een tijdje in het psychiatrisch ziekenhuis.

Nu denk je vast: wat is dat? Intussen weet Fien dat het een ziekenhuis is waar je terechtkunt wanneer je heel veel zorgen hebt. Mama mag er blijven tot ze zich weer beter en sterker voelt. ‘Dat praten doet deugd,’ vertelt mama, ‘maar jou terugzien ook!’ Fien geeft mama een knuffel.”

Fragment uit het prentenboek Duffeltje, het Knuffeltje

“Door het verhaal en de knuffel ontstaat er verbinding tussen de kinderen, hulpverleners en ouders. En het gaat verder: tijdens Zorg-voor-het-kind-sessies ondersteunen we ouders of mede-opvoeders en bieden we hulp bij de interactie met hun kinderen. Zo leren zij om bij kinderen behoeften te herkennen. Wat maken kinderen door als een ouder opgenomen is? Hoe kan een ouder kinderen het best tegemoetkomen? Wie kan daarbij helpen? “

Brug tussen volwassenen- en kinderwerking

Het knuffeltje kan eveneens ebruikt worden door jeugdzorg, in centra voor geestelijke gezondheidszorg, maar ook in scholen. “We willen een brug vormen tussen organisaties die werken met volwassenen en organisaties die zich richten tot kinderen. Het stimuleert de samenwerking en de knuffel is een veilig herkenningspunt voor kinderen. Duffeltje doorbreekt stigmatisering en helpt psychische kwetsbaarheid bijvoorbeeld ook op school en in de samenleving bespreekbaar te maken. Een handleiding voor leerkrachten mocht bijgevolg niet ontbreken.”

‘Duffeltje, het Knuffeltje’ is een initiatief van UPC Duffel, het Netwerk Emergo (samenwerkingsverband GGZ regio Mechelen-Boom-Lier), PANGG0-18, CKG Bethlehem (Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning), CGG De Pont (Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg), de gemeente Duffel en de Duffelse scholen.