Overslaan en naar de inhoud gaan
jeugdzorg
– Johan Meerbergen

Hoe kijken jongeren uit de jeugdhulp naar de jeugdrechter? Jongeren uit Jeugdzorg Emmaüs Antwerpen schreven al eens een open brief naar de jeugdrechters. Die gaf een verrassende inkijk in de ervaringen van de jongeren. Hannelore Mason is individueel begeleider in OOOC De Grote Robijn (Jeugdzorg Emmaüs Antwerpen) en schreef nu een masterproef over het thema. Haar onderzoeksmethode is alvast bijzonder: ze gebruikte rapteksten van jongeren.

In een interview op www.jeugdhulp.be vertelt Hannelore Mason dat ze in De Grote Robijn dikwijls jongeren met zeer negatieve gevoelens en verhalen zag terugkeren van de jeugdrechtbank. Terwijl de jeugdrechters de jongeren vooral willen helpen. 

Over haar bijzonder onderzoeksmethode zegt ze dit: “Ik wilde op zoek naar een methode waarbij de leefwereld van jongeren echt wordt aangesproken. In de leefgroep waar ik werk, luisteren veel jongeren naar rapmuziek en ze schrijven hun eigen teksten. Aanvankelijk was ik wat bang dat het allemaal té negatief zou worden – in dat muziekgenre is dat nogal snel het geval. Maar er bleken ook heftige positieve gevoelens uit te komen. In totaal namen 26 jongeren uit verschillende voorzieningen deel aan rapworkshops onder leiding van een muzikant.

De jongeren ervaren dat de jeugdrechter hun verhaal niet begrijpt en hun leefwereld niet kent. Ze begrijpen wel dat een jeugdrechter maatregelen moet nemen, maar ze verwachten ook een vertrouwensfiguur.