Overslaan en naar de inhoud gaan
werk en opleiding
– Johan Meerbergen

Goede zorg voor medewerkers

‘Goede zorg voor medewerkers leidt tot goede zorg.’ Daar draait het in essentie om bij zorgnetwerk Emmaüs. Ruimte voor maatwerk, levenslang leren in alle functies, co-verantwoordelijkheid en veerkracht zijn enkele speerpunten in het beleid. De jury van de award HR Ambassadeur 2019 kende op basis van dat verhaal deze award toe aan vzw Emmaüs.

Coördinator HR Ilse Janssens nam samen met de HR directeurs Veerle Bogaert en Karin Sobry de trofee in ontvangst in de Ghelamco Arena in Gent. In een eerste reactie zei Ilse Janssens: "Deze award is de verdienste van heel veel mensen in Emmaüs: directies, HR-collega’s, leidinggevenden, sociale partners. Maar ik wil hem toch vooral opdragen aan de 7000 medewerkers van Emmaüs die dag en nacht het beste van zichzelf geven voor de patiënten, cliënten, bewoners, jongeren".  

Werkbaar werk

Om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen werd de visietekst ‘werkbaar werk bij Emmaüs’ opgesteld. Zowel directie en HR als werknemersvertegenwoordigers bouwden mee aan de visie. “Cruciaal is de co-creatie met de sociale partners om de beleidsintenties ook waar te maken in de praktijk”, benadrukt Ilse Janssens. De visietekst reikt krachtlijnen en criteria aan waarmee medewerkers, sociale partners, HR en directies aan de slag kunnen. Als toetssteen voor het concrete beleid.

We stimuleren een cultuur waarbij iedereen zijn verantwoordelijkheid opneemt binnen zijn mogelijkheden: de medewerkers, de teamleden, de leidinggevenden, het beleid. Want ‘alleen ga je sneller, maar samen ga je verder (Ilse Janssens, coördinator HR Emmaüs)

Belangrijk punt in de visie is de aandacht voor maatwerk, maar steeds in dialoog. “We zoeken telkens naar oplossingen die rekening houden met de verwachtingen en mogelijkheden van het individu, het team en de organisatie. Maar het is de dienstverlening aan de cliënten, patiënten en bewoners die primeert.” Een cultuur van vertrouwen en uitwisselen van goede praktijken bevordert de dialoog tussen medewerker en leidinggevende.