Overslaan en naar de inhoud gaan
jeugdzorg
– Johan Meerbergen

Van een klein kinderdagverblijf in de Astridlaan in Mechelen met 28 plaatsen, groeide de Zonnebloem tot een opvanginitiatief met 101 plaatsen en met een centrum voor inclusieve kinderopvang. Op 1 september 2021 nam het team van De Zonnebloem de nieuwe vleugel in gebruik. 

Op vrijdag 11 maart vond de officiële opening plaats van de nieuwe vleugel en werd een nieuw kunstwerk van Jacco Olivier onthuld .

Tweede vleugel 

De nieuwe vleugel sluit perfect aan op het gebouw waar De Zonnebloem in 2015 introk. Directeur Saskia Lambrechts: “Dankzij deze nieuwe vleugel kunnen we alle opvanginitiatieven van Kinderopvang Emmaüs in Mechelen samenbrengen op één plaats. Ouders, kinderen en medewerkers zijn alvast zeer enthousiast over het resultaat. Het gebouw wordt als zeer open, groen, modern, praktisch en sfeervol ervaren.”

“Dat alle plaatsen in De Zonnebloem bezet zijn, toont aan dat hier nood is aan kinderopvang. Voor zowel Mechelaars als medewerkers van het az Sint-Maarten en van de nabijgelegen KMO-zones is De Zonnebloem goed bereikbaar.  We hopen om hier nog te kunnen groeien tot 112 plaatsen. Als er in de regio nog nood is aan kinderopvang, dan kunnen wij meteen plaatsen openen. De infrastructuur is klaar.” 

CIK Mechelen: snoezelruimte in de nieuwbouw

Een bijkomend pluspunt is de aanwezigheid van het CIK Mechelen (Centrum voor Inclusieve Kinderopvang), zegt Jan Seresia, afgevaardigd bestuurder Emmaüs : “Een Centrum Inclusieve Kinderopvang vangt kinderen op met een extra zorgvraag of brengt ouders in contact met andere opvangvoorzieningen die inclusieve kinderopvang aanbieden. Het CIK Mechelen werkt nauw samen met het dagcentrum De Maretak in Duffel voor kinderen met een mentale en meervoudige beperking. De realisatie van een snoezelruimte in De Zonnebloem is voor deze doelgroep zeker een meerwaarde”. 

Stroll 2022 van Jacco Olivier

In de eerste vleugel staat een interactief kunstwerk van Lotte Van den Audenaeren. Ook in de nieuwbouw is gekozen voor een werk waar de kinderen mee in interactie kunnen gaan. 

Jacco Olivier maakt korte, geschilderde videoanimaties op basis van abstracte en figuratieve kleine schilderijen. Olivier richt zich met zijn animatiefilm rechtstreeks tot de kinderen. Hij plaatst het televisiescherm in de semipublieke ruimte van het kinderdagverblijf op ooghoogte van het kind. Het scherm wordt ingebouwd in een groen geschilderde muur. Dit groene vlak staat voor het omringende groen van de habitat van de aap. De keuze voor de aap blijkt doordacht te zijn. Onderzoek toont aan dat chimpansees en kleine peuters dezelfde gebaren gebruiken in hun onderlinge communicatie. Het kunstwerk van Jacco Olivier werd bij de opening plechtig onthuld.