Overslaan en naar de inhoud gaan
De Zonnebloem Mechelen
jeugdzorg
– Johan Meerbergen
Beeld en geluid

In de inkomhal van kinderdagverblijf De Zonnebloem hangt een grote manshoge ronde spiegel. Wanneer je er voorbij komt met de kleine aan de hand, snel je kraag goed legt terwijl grote zus een danspasje uitprobeert, hoor je op de achtergrond muziek. Geen herkenbare melodie, maar eerder geluidsfragmenten. Sta je stil, dan valt die muziek weg.

Lotte Van den Audenaeren creëerde deze installatie ‘Untitled (Prelude)’. Geluiden reageren op de bewegingen van wie voorbij komt. De Zonnebloem wint met dat kunstwerk de prijs Wivina Demeester voor Kunst in opdracht. Bij gebouwen die gezet worden met overheidssteun moet de bouwheer een percentage van het budget besteden aan kunst.

Verwondering en verbinding

De plaats voor de spiegel is als een podium. Daarnaast verwijst het werk naar een belangrijk stadium in de ontwikkeling van het kind: rond de leeftijd van 6 maanden herkent het zichzelf in de spiegel.

Het interactief werk wekt verwondering en verbindt kinderen en ouders van verschillende origine via universele muzikale klanken. Er ontstaat een plek van herkenning voor de gemeenschap van peuters en ouders, een plek waar ouder en kind voor even afscheid nemen, en waar mensen elkaar ontmoeten.

Voorbeeld

De jury van de prijs Wivina Demeester prijst het enthousiasme en de aanpak van De Zonnebloem. Dat kan als voorbeeld en inspiratie dienen voor andere initiatieven wat betreft aanpak en pedagogie: ‘De synergie tussen de artistieke praktijk van de kunstenaar en de context van een specifieke pedagogische aanpak creëert naast een goed kunstwerk ook een draagvlak, waardoor het kunstwerk op een actieve manier kan blijven functioneren’.

Prijs Wivina Demeester

Steden, scholen of zorgvoorzieningen bepalen mee het gezicht van Vlaanderen. De Prijs Wivina Demeester wil een hoogstaand stedenbouwkundig, landschappelijk en architecturaal kwaliteitsbeleid aanmoedigen. De prijs bekroont opdrachtgevers die met hun voorbeeldig ontwikkelingstraject, doordachte aanpak en zin voor vernieuwing kwaliteit vooropstellen.  

Voorheen werd deze prijs benoemd als de Prijs Bouwheer en de Prijs Bouwmeester. 

Wivina Demeester is initiatiefnemer van Monnikenheide  in Zoersel (vzw Emmaüs), waar een kwaliteitsvolle architectuur al jaren een streefdoel is.